http://mozaikegy.wix.com/mozaikegyesulet

Honlapunkra ide kattintva tud visszatérni!

2014. május 19., hétfő

Jogos önvédelem

2014. februárjában és márciusában a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával két Jogos Önvédelem című képzést tarthattunk meg. A tréing az autizmus kommunikálásáról, önérvényesítésről, érdekvédelemről szól.
 Örömmel tapasztaltuk, hogy a „nemszeretem” téma ellenére mindkét ilyen képzésünkre túljelentkezés volt. A képzést dr.Kálozi Mirjam jogász és Kapitány Imola érintett szülő tartotta.
AA képzés két nagy témakört dolgoz fel. Először az autizmussal kapcsolatos kommunikációról beszélgetünk, különös tekintettel a többségi társadalommal, segítőkkel (pl oktatás, ügyintézés) és a családon belüli (pl testvérek, házastársak, nagyszülők) kommunikációra. A második nagy témakör a családokat érintő jogszabályok megismerése, alkalmazása. A tréning interaktív, a résztvevők is formálják, hogy melyik témára mennyi időt szánunk, valamint a jelentkezési lapon is felérjük, hogy a jelentkező milyen témakörre, ügycsoportra kíváncsi.
A szülők egységesen jónak és hasznosnak ítélték az együtt töltött két napot. Nagy volt az érdeklődés a családon belüli kommunikáció témakörében és a résztvevők örömmel fogadták a jogi szakértő előadását is.
A képzési anyagban szereplő jogszabály gyűjteményeket és egyéb anyagokat pedig mindenki szívesen vitte haza további használatra.
A pályázati források révén a képzéseken a szülők ingyen vehettek rész, nem kellet részvételi díjat fizetniük.                                                                                                                                                                                                                                                      
Képzésünket szeretnénk minél több alkalommal megtartani és lehetőség szerint vidéki helyszínekre is elvinni. Ennek érdekében folyamatosan keressük a forrásokat, 2014 második felében a NEA támogatásával pl még egy képzést tudunk szervezni, illetve szívesen működünk együtt vidéki szervezetekkel is.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése